Γεια σας και χαρά σας!

 

Ήθελα να γράψω μία ανάρτηση για το πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία από τότε που γέννησα τη μικρή μου βιβλιοφάγο. Φυσικά δεν μου προκάλεσε έκπληξη αφού και εγώ και οι γονείς μου ανήκουμε στο είδος. 

 

Η μαμά μου διάβαζε αρκετά βιβλία το μήνα και όταν δεν είχαμε πολλά λεφτά, τα αγόραζε μεταχειρισμένα από το Μοναστηράκι, τα διάβαζε, και τα γύριζε πίσω για να πάρει έκπτωση για τα επόμενα. Ακόμα θυμάμαι τη μυρωδιά τους. Μετά ανακάλυψε τη δανειστική βιβλιοθήκη του δήμου μας και διάβασε όλα τα βιβλία που βρήκε εκεί.

READ THIS POST IN ENGLISH HERE

 

 

 

Όταν ήμουν επτά χρονών μου πήραν για δώρο Χριστουγέννων το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα, Τα μυστικά του βάλτου. Ήταν η αρχή της βιβλιοφιλίας για εμένα. Χρειάστηκα βοήθεια για να καταλάβω κάποιες λέξεις αλλά έκτοτε εθίστηκα στα βιβλία. Διάβασα ότι είχε η αδερφή μου, ότι κατάλληλο έβρισκα στη δανειστική βιβλιοθήκη (και μερικά μη κατάλληλα επίσης) και συνέχισα να διαβάζω με πάθος. Στο Πανεπιστήμιο, όταν είχα δύσκολη εξεταστική διάβαζα μερικά λογοτεχνικά για να χαλαρώνω.

 

Η Ναταλία μας έχει δείξει μια άνευ προηγούμενου αγάπη για τα βιβλία από τότε που ήταν 12 μηνών. Της αγοράσαμε μερικά με χοντρό χαρτόνι και απλές λέξεις αλλά γρήγορα τα ξεπέρασε και αγάπησε τα βιβλία για μεγαλύτερα παιδιά. Τώρα, δύο μήνες πριν τα 2α της γενέθλια, ζητά να της διαβάσουμε 10 με 15 φορές τη μέρα.

 

Υπάρχουν μερικά πράγματα που κάναμε φυσικά χωρίς πολύ σκέψη, αργότερα όμως κατάλαβα ότι αυτά βοήθησαν την Ναταλία να αγαπήσει τα βιβλία.

 

 

Αλλάξτε την φωνή σας 

Τα νήπια έχουν πολύ περιορισμένο διάστημα προσοχής. Όταν διαβάζετε σε ένα νήπιο πρέπει να λάβετε υπόψη σαν ότι αν δε του κεντρίσετε τη προσοχή, θα βαρεθεί και θα ζητήσει να σηκωθεί. Θα είναι πολύ πιο διασκεδαστικό και για αυτό και για εσάς να χρωματίσετε τη φωνή σας με βάση την ιστορία του βιβλίου. Για παράδειγμα αν μέσα στην ιστορία συμβαίνει κάτι απροσδόκητο, δώστε τη χροιά του ενθουσιασμού στη φωνή σας.

 

 

Επίσης προσπαθήστε να αλλάξετε τη φωνή σας με τους διαφορετικούς χαρακτήρες του βιβλίου. Αν μιλάει κάποιο μεγάλο ζώο, κάντε τη φωνή σας λίγο πιο βαθιά, σε ένα μικρότερο ζώο, κάντε τη λίγο πιο ψιλή. Έτσι τα παιδιά θα μπορούν να διακρίνουν τους διαφορετικούς χαρακτήρες του βιβλίου και θα ακολουθήσουν την ιστορία με ενδιαφέρον.


Στο βιβλίο «Ο Σίμος, η Στέλλα και το Φεγγάρι» της Emma Yarlett (Εκδόσεις Ψυχογιός), το οποίο η Ναταλία δικαίως αγαπάει πολύ, αλλάζω τη φωνή μου όταν κάνω τη Στέλλα και το Σίμο. Και όταν κάνω τον αφηγητή και φτάνω στο σημείο που αποτελεί το νόημα όλου του βιβλίου – δηλαδή το ότι τα διδυμάκια αυτά δεν μπορούν να μοιράζονται – κάνω τη φωνή μου μουντή και βαρετή για να δείξω στη Ναταλιά, ευγενικά και χωρίς θυμό ότι αυτό δεν είναι κάτι καλό.

Είναι πολύ διασκεδαστικό να την ακούς να φωνάζει μόνη της Κρρρρααααατςςς στο σημείο που τα δύο πιτσιρίκια «σπάνε» το φεγγάρι.

 

 

Βάλτε τα στο παιχνίδι

Τα περισσότερα βιβλία για παιδιά από 0-2 ετών, έχουν κάποιο κινούμενο κομμάτι ή pop-up για να γίνουν πιο διαδραστικά. Αυτό είναι κάτι που τα μικρά το λατρεύουν. Τους αρέσει πολύ να συμμετέχουν στο βιβλίο. Η Ναταλία χαίρεται πολύ να κάνει την αράχνη την Μιμή να ανεβοκατεβαίνει μέσα στην υδροροή της στα υπέροχα βιβλία της σειράς Διαβάζω και Διασκεδάζω, Στο κήπο και Στη Βόλτα, (Εκδόσεις Μεταίχμιο).

 

 

 

Το πρώτο βιβλίο με κανονικές σελίδες (όχι χαρτόνι) που ερωτεύτηκε η Ναταλία ήταν το βιβλίο του Richard Byrne «Αυτό το βιβλίο έφαγε το σκύλο μου» (Εκδόσεις Διόπτρα). Πραγματικά δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο υπέροχο είναι αυτό το βιβλίο και πόσο συνέβαλλε στην αγάπη της Ναταλίας για τα βιβλία.

 

Ο Νίκος της το διάβαζε όταν καθόταν δίπλα της στον καναπέ. Στο σημείο που το βιβλίο ενθαρρύνει τον αναγνώστη να λάβει δράση ο Νίκος βοηθούσε τη Ναταλία να σταθεί όρθια στο καναπέ, να γυρίσει το βιβλίο στο πλάι και να το κουνήσει. Αυτό ήταν! Η Ναταλία περίμενε πως και πως το απόγευμα που θα διάβαζε το βιβλίο με το μπαμπά της και θα φώναζε «ΜΠΟΥ!» στο κατάλληλο σημείο.

 

Το να βάλεις τα παιδιά στο παιχνίδι της ανάγνωσης είναι πολύ πιο παραγωγικό στο να τα κάνεις να αγαπήσουν τα βιβλία από το να τους διαβάζεις απλά.


Εκμεταλλευτείτε την εικονογράφηση

Πέρα από τα βαθύτερα νοήματα που μπορεί να έχει ένα βιβλίο, η εικονογράφηση παίζει σημαντικό ρόλο στα παιδικά βιβλία. Για τα παιδιά που δεν ξέρουν ακόμα να διαβάζουν, οι εικόνες λένε την ιστορία.

 

Ένα από τα αγαπημένα βιβλία της Ναταλίας είναι ο Όλιβερ της Birgitta’s Sif (εκδόσεις ‘Ικαρος). Το έχουμε διαβάσει τόσες φορές που το έχει μάθει απέξω. Αυτό που κάνει αυτό το βιβλίο υπέροχο – πέρα από το μήνυμά του – είναι η λεπτομερής και ενδιαφέρουσα εικονογράφηση. Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορείς να δείξεις στο παιδί που κάθε φορά που το διαβάζουμε ανακαλύπτουμε και κάτι νέο.

 

 

 

Δείτε το βιβλίο και τα σχέδια με ηρεμία και μην χάσετε την ευκαιρία να μάθετε στο παιδί κάτι καινούργιο. «Πόσες μπάλες έχει αυτή τη εικόνα;» Τι φοράει ο Όλιβερ στο κεφάλι του; Α! Για κοίτα, ποιο ζωάκι είναι αυτό;» Τέτοιες ερωτήσεις θα ενθουσιάσουν το παιδί και θα το βοηθήσουν να μάθει.


Αφήστε τα να διαλέξουν 

Η ανάγνωση των βιβλίων γίνεται για το παιδί και όχι (μόνο) για εσάς. Αν έχετε μια μικρή ποικιλία από βιβλία, αφήστε το παιδί να διαλέξει αυτό που θέλει να του διαβάσετε. Μην δυσανασχετείτε αν σας ζητάει συνέχεια το ίδιο βιβλίο. Έχει το δικαίωμα να του αρέσει αυτό που του αρέσει έτσι δεν είναι; 

 

 

Τελευταία η Ναταλία έχει ιδιαίτερη αγάπη για το βιβλίο του David Litchfield "Ο αρκούδος και το πιάνο" (εκδόσεις Μικρή Σελήνη). Ζητάει να της το διαβάσουμε πολλές φορές μέσα στη μέρα και δεν μπορούμε να της αρνηθούμε. Είναι ένα από τα πιο γλυκά βιβλία σχετικά με τη φιλία που έχουμε διαβάσει ως τώρα και το χαιρόμαστε όλοι οικογενειακώς.

 

Αν θέλετε να εμπλουτίσετε τα βιβλία που του αρέσουν, δείτε προσεκτικά τα αγαπημένα του βιβλία. Τι κοινό έχουν; Την εικονογράφηση, το νόημα, τα χρώματα; Μπορείτε να αρχίσετε να φτιάχνετε τη παιδική βιβλιοθήκη με αυτό το γνώμονα. 

 

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αν περιλαμβάνουν έστω και ένα βιβλίο μέσα στη μέρα τους, ο στόχος έχει επιτευχθεί, ανεξάρτητα από το βιβλίο που επιλέγουν.

 

Διαβάστε σε μία ξένη γλώσσα 

Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια. Μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα από ότι οι ενήλικες, οπότε δεν είναι ποτέ νωρίς για να ξεκινήσουν! 

 

Όταν ο Νίκος ταξίδεψε πρόσφατα στην Ιταλία και με ρώτησε τι να φέρει δώρο στη μικρή, του απάντησα χωρίς δεύτερη σκέψη, να φέρει ένα βιβλίο στα Ιταλικά. Έτσι θα είχε πάντα κάτι από την Ιταλία και μπορεί να μάθαινε και μερικές λέξεις στα Ιταλικά. Τελικά, η Ναταλία αγάπησε πολύ το “La rabbia di Matteo” του Ian de Haes (Εκδόσεις Edizioni Theoria S.r.l.) και έμαθε πολλές λέξεις στα Ιταλικά.

 

Τώρα έχουμε αρχίσει να διαβάζουμε και αγγλικά βιβλία. Της αρέσουν πολύ τα στιχάκια του βιβλίου της Αγγελικής Νταρλάση «The fates» (εκδόσεις Μεταίχμιο) και μαθαίνει νέες λέξεις στα Αγγλικά. Και εμένα μου αρέσει πολύ που μοιράζομαι μαζί της την αγάπη μου για την αγγλική γλώσσα καθώς της διαβάζω βιβλία για τους μύθους και τους θρύλους της χώρας μας. 

 

 


Τα παιδιά βλέπουν και μιμούνται 

 

Αν σας βλέπουν να διαβάζετε, θα διαβάσουν και αυτά! Αν σας βλέπουν να κρατάτε το κινητό στα χέρια σας, μαντέψτε τι θα θέλουν να κρατάνε και αυτά! (Δηλώνω ένοχη αν και προς υπεράσπισή μου, και στο έρμο στο κινητό βιβλία διαβάζω αλλά σε μορφή e-books στο Kindle). 

 

Δώστε το καλό παράδειγμα διαβάζοντας βιβλία έτσι ώστε τα παιδιά να θέλουν να σας μοιάσουν. 

 

 

Για την αγκαλιά 

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μου προσφέρει το διάβασμα με τη Ναταλία είναι η σωματική επαφή. Καθόμαστε δίπλα δίπλα στο καναπέ, με το χέρι μου περασμένο πάνω από τη πλατούλα της για να κρατάω το βιβλίο ανοικτό. Δεν είναι όμορφη εικόνα; 

 

Τα νήπια αποζητούν την επαφή, την υγιή προσκόλληση, την ευγένεια και τη ζεστασιά. Η ανάγνωση βιβλίων αγκαλιά τα προσφέρει όλα αυτά μαζί με την αδιάσπαστη προσοχή σας. Ακόμα και αν αυτό που θέλουν πιο πολύ είναι η αγκαλιά, γρήγορα θα αγαπήσουν και τον υπέροχο κόσμο των γραμμένων λέξεων και της εικονογράφησης. 

 

Ποιά είναι τα αγαπημένα παιδικά βιβλία των παιδιών σας;

Lots of love