Λίγο πριν φτάσουν τα γενέθλιά της, ρώτησα το Φρατζολάκι μας τι δώρο θέλει. Η απάντησή της ήταν: "Μία κούκλα κατάμαυρη". Εμφατικά και ολοκληρωτικά ήθελε μία όμορφη μαύρη κούκλα για να παίζει και της αλλάζει ρούχα. Τη κούκλα της την έφερε η θεία από το Σικάγο (κυριολεκτικά) και το όνομα αυτής Μοάνα! Είναι μία υπέροχη κουκλίτσα και φυσικά δεν την αφήνει από τα χέρια της μέρα και νύχτα!

Δεν ξέρω πως και γιατί της ήρθε να ζητήσει αυτή τη κούκλα αλλά μας έκανε πολύ χαρούμενους το γεγονός ότι την ήθελε και ακόμα πιο χαρούμενους το ότι δεν σχολιάζει ποτέ (πια) το χρώμα της ή κάτι άλλο διαφορετικό πάνω της. Ποτέ δεν μου έχει αναφέρει για τις φίλες της στη παιδική χαρά που τυχαίνει να έχουν διαφορετική απόχρωση από της δική της και ποτέ για παιδάκια που είναι σε καροτσάκι, που μιλούν άλλη γλώσσα ή που φέρονται διαφορετικά.

Και γιατί να το κάνει; Τα παιδιά βλέπουν μόνο τη ψυχή! Τα εξωτερικά τα βλέπουν οι ενήλικες που έχουν σταματήσει να νιώθουν παιδιά!

Το ίδιο ακριβώς κάνει και με τα ζώα! Δεν την έχω ακούσε ποτέ να μιλάει άσχημα για κανένα ζώο. Στο σπίτι μας δεν σκοτώνουμε τις αράχνες και ακόμα και τα παλιο-κούνουπα τα "βγάζουμε έξω" (εμείς οι μεγάλοι). Είναι υπέροχο να βλέπεις ένα παιδί να λέει, κοίτα μαμά, ήρθε ο φίλος μας το σαμιαμίδι να μας χαιρετίσει.kato apo ton idio ourano biblio gia paidia

Πάνω σε αυτό το θέμα είναι το υπέροχο βιβλίο με τις καταπληκτικές εικόνες της Britta Teckentrup "Κάτω απ' τον ίδιο ουρανό" από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης - Πυραμίδα.

Είναι ένα βιβλίο για την ειρήνη, την αγάπη και την αποδοχή όλων των έμψυχων όντων, όπου και αν βρίσκονται αυτά, ότι σχήμα και ότι χρώμα και αν έχουν!

Με λίγο και απλό κείμενο, το οποίο επαναλαμβάνεται πολύ έξυπνα μέσα από τα κοπτικά, το Κάτω απ' τον ίδιο ουρανό, δείχνει πόσο όμοιοι είμαστε και πόσο ίσοι θα έπρεπε να είμαστε! Στο βιβλίο εμφανίζονται πολλά διαφορετικά ζώα που κάνουν τα ίδια πράγματα που κάνουμε και εμείς οι άνθρωποι. Αισθανόμαστε την ίδια αγάπη, παίζουμε τα ίδια παιχνίδια, τραγουδάμε τα ίδια τραγούδια!

kato apo ton idio ourano book review

Το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει πηγή για διάφορες ερωτήσεις στα παιδιά. Από το γιατί δεν εμφανίζονται καθόλοι άνθρωποι, μέχρι το γιατί τα περισσότερα ζώα εμφανίζονται δύο - δύο και να προεκταθεί το μήνυμα της συντροφικότητας και της φιλίας. Μπορεί να συζητηθεί ότι οι διαφορές μας είναι υπέροχες και κάνουν τον κόσμο μας ενδιαφέρον και μας ενώνουν.

Επίσης είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά για την ειρήνη χωρίς να χρειαστεί να μπλέξουμε τον περίπλοκο κόσμο των ανθρώπων! Μπορεί να γίνει μία εισαγωγή για την ισορροπία και τον κύκλο της ζωής στη φύση και για το ότι όταν την "πειράζουμε" με επεμβάσεις, η ισορροπία αυτή χάνεται και δημιουργούνται προβλήματα.

under the same sky book review

Είτε διαβαστεί αγκαλιά στο καναπέ, μπροστά σε μία γεμάτη με παιδιά τάξη, ή από έναν ενήλικα, αυτό το βιβλίο μπορεί να διδάξει το πόσο υπέροχος είναι ο κόσμος μας όταν υπάρχει σεβασμός και αγάπη.

Κάτω απ'τον ίδιο ουρανό έχουμε όλοι τα ίδια όνειρα και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες δυσκολίες! 

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο εδώ.