Η κυρία Δροσερή, (aka το Φρατζολάκι) είχε γενέθλια πριν λίγες μέρες και έκανε για ακόμα μία χρονιά παιδικό πάρτυ στο βοτανικό κήπο Διομήδους. 'Οπως κάθε φορά έτσι και φέτος άρχισα τις προετοιμάσιες από νωρίς γιατί ήξερα ότι τελευταία στιγμή δεν θα προλάβω τίποτα. Φέτος όμως, λόγω της κατάστασης με την πανδημία και της δικής μου κούρασης αποφάσισα τα κεράσματα να μην τα φτιάξω εγώ αλλά να τα αγοράσω. Διαβάστε και πάρτε ιδέες!

paidiko parti sto votaniko kipo diomidous 4

Παιδικό πάρτυ στο βοτανικό κήπο Διομήδους

Που είναι

Ο Βοτανικός κήπος Ιουλίας και Αλέξανδρού Διομήδους βρίσκεται στο τέλος της Ιεράς οδού (Ιερά όδος 403) στο Χαϊδάρι. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη τόσο με αυτοκίνητο όσο και με τα μέσα συγκοινωνίας.

Picture1

Τρέφω ιδιαίτερη αγάπη για αυτόν τον υπέροχο χώρο. Είναι το μέρος που επιλέγουμε συνειδητά να πάμε για αποφόρτιση και γείωση και έχουμε περάσει εκεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της μικρής μας. Εκεί μπουσούλησε πρώτη φορά, εκεί περπάτησε πρώτη φορά, εκεί έκανε κούνια πρώτη φορά, εκεί κάναμε το πρώτο πάρτυ γενεθλίων της και την φωτογράφιση της βάπτισής της. 

Παιδικό πάρτυ στο βοτανικό κήπο Διομήδους

Τι πρέπει να ξέρεις

Ο Βοτανικός κήπος είναι ιδιωτικός χώρος και έχει πολύ συγκεκριμένους και σοβαρούς κανονισμούς. Ακριβώς για αυτόν το λόγο είναι εξαιρετικά διατηρημένος, όμορφος, και καθαρός! Θεωρώ - με εξαίρεση το γεγονός ότι επιτρέπεται το κάπνισμα στο καφέ του κήπου - ότι αγγίζει σε ομορφιά και καθαριότητα τα Ευρωπαικά δεδομένα. 

Για να κάνεις παιδικό πάρτυ (ή φωτογράφιση κτλ) θα πρέπει πρώτα να έχεις λάβει άδεια από το κήπο. Η διαδικασία είναι απλή και γίνεται ηλεκτρονικά μέσω email. Την ημέρα του πάρτυ, κατά την είσοδο στο κήπο, ενημερώνεις και πληρώνεις ένα συμβολικό αντίτιμο για τη χρήση του χώρου. Εκτός από τα κατασκηνωτικά τραπέζια που υπάρχουν σε πολλά σημεία του κήπου, μπορείς να κλείσεις τραπέζι και στο καφέ του κήπου αλλά και την παιδική αναψυχή που έχει πολύ ενδιαφέρον για παιδιά από ηλικίες 7 και άνω.

paidiko parti sto votaniko kipo diomidous 3

Εμείς επιλέξαμε φέτος τα τραπέζια που έχει ο κήπος σε ένα υπέροχο σκιερό σημείο και μεγάλη άπλα για να μπορούν να απασχοληθούν τα παιδιά. Δεν απογοητευτήκαμε καθώς πέρασαν υπέροχα!

Παιδικό πάρτυ στο βοτανικό κήπο Διομήδους

Κεράσματα - φαγητό - ποτό

 Αν είσαι πολυάσχολή όπως εγώ θα σου έλεγα να αρχίσεις από νωρίς τις ετοιμασίες! Αν έχεις σκοπό να ετοιμάσεις δικό σου φαγητό δηλαδή θα πρέπει είτε να έχεις βοήθεια ή να ετοιμάσεις από πιο πριν φαγητό που μπαίνει στη κατάψυξη και ψήνεται την ίδια ημέρα ή την προηγούμενη. Φέτος, το πάρτυ το κάναμε πρωινή ώρα και ήταν ότι καλύτερο έχω να σου προτείνω! Μαζευτήκαμε στις 10 το πρωί και το πάρτυ τελείωσε γύρω στη 1 το μεσημέρι. Έτσι διάλεξα να προσφέρω στους φίλους μας ένα ελαφρύ brunch. 

paidiko parti sto votaniko kipo diomidous 2

Σε συννενόηση με τον αγαπημένο μας φούρνο, είχα παραγγείλει τυρόπιτα και μπουγάτσα ταψιού καθώς και κουλούρια Θεσσαλονίκης. Δηλαδή ένα νόστιμο πρωινό / brunch που όλοι οι φίλοι μας τίμησαν! Μου τα είχαν βάλει σε κουτιά ζαχαροπλαστείου που ήταν εύκολο να μεταφερθούν.

paidiko parti sto votaniko kipo diomidous 5

Επίσης είχα συννενοηθεί με τους ιδιοκτήτες του καφέ του κήπου και είχα δώσει μία λίστα με τα ονόματα των καλεσμένων μας. Όσοι επιθυμούσαν, με την είσοδό τους στον κήπο, περνούσαν από το καφέ και έπαιρναν τον καφέ της προτίμησής τους.

Για τους μικρούς φίλους της κόρης μου είχα στήσει ένα μίνι juice bar. Μην τρομάζεις, είναι πολύ πιο απλό από όσο ακούγεται! Το juice bar προσέφερε δύο είδη χυμών. Καρπουζάδα και πορτοκαλάδα. Για την πορτοκαλάδα είχα πάρει μαζί μου πορτοκάλια, ένα μαχαίρι και έναν στίφτη. Την φτιάχναμε εκείνη τη στιγμή, φρέσκια φρέσκια και δροσερή!

paidiko parti sto votaniko kipo diomidous

Για την καρπουζάδα έκανα το εξής: Είχα αγοράσει δύο βιολογικά καρπουζάκια και τα είχα κάνει χυμό. Η διαδικασία είναι απλούστατη! Κόβεις και καθαρίζεις τα καρπούζια από τα σπόρια την προηγούμενη μέρα του πάρτυ. Με ένα μπλεντερ χειρός λίωνεις την ψίχα του καρπουζιού. Όπως είναι το βάζεις μέσα σε πλαστικά (δυστυχώς) μπουκάλια νερού και το βάζεις στη κατάψυξη. Την επόμενη μέρα τα παίρνεις όπως είναι παγωμένα από την κατάψυξη και τα πας στο πάρτυ. Πραγματικά η καρπουζάδα έγινε ανάρπαστη από μικρούς και μεγάλους! 

Φυσικά είχα ετοιμάσει και τούρτα - αυτό και η καρπουζάδα ήταν τα μόνα που έφτιαξα μόνη μου φέτος - και σύντομα θα σου πω τη συνταγή. Αν θέλεις φυσικά μπορείς να την αγοράσεις έτοιμη. Θα χρειαστείς σίγουρα φορητό ψυγειάκι και παγοκύστες για να την διατηρήσεις παγωμένη.

Picture3

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, είχα αγοράσει μία μεγάλη σακούλα με πάγο και εκεί μέσα είχα βάλει τα μπουκάλια με το νερό για τους καλεσμένους μας. 

Παιδικό πάρτυ στο βοτανικό κήπο Διομήδους

Απαραίτητα υλικά

- Κουνουπιέρες πιάτων. Το να κάνεις πάρτυ στην εξοχή έχει τον έμφυτο κίνδυνο ότι θα χρειαστεί να "κεράσεις" και ότι ζουζούνι υπάρχει στην περιοχή! Για να το αποφύγεις αυτό μπορείς να πάρεις μερικές πολύ οικονομικές κουνουπιέρες πιάτων και να είσαι ήρεμη! Εγώ τις έχω χρόνια και τις χρησιμοποιώ κάθε φορά που κάνουμε πικ νικ στην εξοχή!

- Μία μεγάλη λεκάνη για να μπει ο πάγος και τα μπουκάλια του νερού. Αυτά τα μπουκάλια ήταν και το μόνο πλαστικό που δεν μπόρεσα να αντικαταστήσω με κάτι πιο οικολογικό δυστυχώς. Φυσικά μετά πήγαν στην ανακύκλωση.

paidiko parti sto votaniko kipo diomidous 1

- Τραπεζομάντηλο.

- Πιατάκα, ποτηράκια, πιρούνια, μαχαίρια, χαρτοπετσέτες, κτλ. Αυτό που ευχαριστήθηκα περισσότερο φέτος ήταν ότι χρησιμοποίησα μόνο χάρτινα και κομποστοποιήσιμα είδη μίας χρήσης στο πάρτυ μας! Τα βρήκα όλα στο eldeco.gr και έβαλα τέλος στα πλαστικά πιάτα και ποτήρια! Επίσης είχα πάρει μαζί μου μαρκαδόρους για να γράψουμε τα ονόματα μας πάνω στα ποτηράκια και να μην γίνει σπατάλη.

Picture2

- Ψυγειάκι - παγοκύστες. Κυρίως για την τούρτα.

- Αντικουνουπικό. Εγώ είχα φτιάξει έξτρα από το DIY φυσικό αντικουνουπικό σπρει μου και για τους φίλους μας.

- Κουβαλητές. Η μόνη πραγματική δυσκολία στο στήσιμο ενός τέτοιου πάρτυ είναι η μεταφορά των πραγμάτων στα τραπέζια. Επιστράτευσε τους φίλους σου για να γίνει η διαδικασία ευκολότερη.

- Σακούλες σκουπιδιών. Παρόλο που ο κήπος έχει δικά του καλάθια με σακούλες, εγώ πάντα φέρνω δικές μου και πετάω τα σκουπίδια μας σε κάδο έξω από τον κήπο. Φέτος, είχαμε ελάχιστα σκουπίδια και μόνο μία σακούλα με ανακυκλώσιμα. 

- Δωράκια για τα παιδιά. Κάθε χρόνο στο πάρτυ της κυρίας Δροσερής, δίνουμε ένα αναμνηστικό δωράκι στους φίλους της. Φέτος, στο eco κλίμα του πάρτυ, έφτιαξα μικρά σακουλάκια με ένα ξύλινο βελανίδι/σβούρα. Μπορείς να δείς λεπτομέρειες εδώ.

IMG 20200623 161235

Παιδικό πάρτυ στο βοτανικό κήπο Διομήδους

Απασχόληση - Παιχνίδια για τα παιδιά

Στον κήπο δεν επιτρέπεται η χρήση ανιματέρ και επίσης δεν επιτρέπεται - ευλόγως - η χρήση μπάλας, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου πρόβλημα. Τα παιδιά έχουν πολύ χώρο για να τρέξουν και να παίξουν μόνα τους. Άλλωστε το ελεύθερο παιχνίδι είναι το καλύτερο!

Αν θέλετε να τα απασχολήσετε λίγο μπορείτε να παίξετε παιχνίδια όπως Κυνήγι θυσαυρού, Κρυφτό, Κυνηγητό και το Μάγισσα Μάγισσα τι μαγειρεύεις. Δείξτε τους τα φυτά και τα λουλούδια του κήπου, κάντε μία βόλτα στη δεξαμενή με τις χελώνες και στη λίμνη με τα ψάρια. Η φύση είναι το καλύτερο παιχνίδι για τα παιδιά!

Παιδικό πάρτυ στο βοτανικό κήπο Διομήδους

Τα παιδικά πάρτυ γίνονται υπέροχα στη φύση! Θέλουν λίγη οργάνωση και αρκετό κουβάλημα αλλά αξίζουν το κόπο! Το κόστος για το συγκεκριμένο πάρτυ ήταν πολύ ανεκτό και σίγουρα πολύ χαμηλότερο από το να κάνεις πάρτυ σε παιδότοπο (που προσωπικά δεν συμπαθώ ιδιαίτερα).