Τα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων ξεκίναγαν πάντα με το κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώσ’ της κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι να αρχινίσει. Και ναι είμαι τόσο μεγάλη αλλά καθόλου δεν με νοιάζει, γιατί ήμουν τυχερή που τα ελάχιστα από τα παιδικά μου χρόνια που είχα τη γιαγιά μου (πριν της τυλίξει το μυαλό η άνοια και της το κάνει κουβάρι) άκουσα μερικά από τα ομορφότερα παραμύθια που μπορεί να ακούσει ένα παιδί. Ιστορίες με ήρωες την μαντζουράνα και τις κερασιές του χωριού, τα ποντικάκια από το κελάρι και τους Δροσουλίτες. Ιστορίες που δεν γράφτηκαν ποτέ πουθενά αλλού εκτός από τις καρδιές μας.

kokkini klosti demeni autumn

Πρόσφατα γνώρισα τα βιβλία του εκδοτικού οίκου Κόκκινη Κλωστή Δεμένη και μου έφεραν πίσω τόσες αναμνήσεις. Αρχικά επειδή ο οίκος εδρεύει στην Πάτρα όπου πέρασα οκτώ χρόνια σπουδών και μετά επειδή τα παραμύθια που μου έστειλαν είχαν ένα τόνο νοσταλγικό που με ταξίδεψε πίσω στην δική μου παιδική ηλικία.

Η Γαλλίδα συγγραφέας Maïté Laboudigue έχει γράψει και εικονογραφήσει τρία υπέροχα παιδικά βιβλία για τις εποχές που έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά από την Εύη Γεροκώστα. Τα βιβλία έχουν πρωταγωνίστρια τη Ζουζού, ένα χαριτωμένο ποντικάκι και τους φίλους της Ζορζέτ, Ζοσκίν, Όλγα, Σιλβέστρο, Ρενέ, Σάμι και Ραούλ.

Η Ζουζού και η μελαγχολία του φθινοπώρου

Η μικρή Ζουζού έχει μελαγχολήσει τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου. Δεν θέλει να ζωγραφίσει ή να βγει από τη φωλίτσα της. Δεν έχει διάθεση για τίποτα. Κρυώνει, είναι μουτρωμένη και καθόλου χαρούμενη.

kokkiniklostidemeni 2

Μέχρι που ακούει τους φίλους της να παίζουν υπέροχη μουσική. Η Όλγα με τη κιθάρα της, ο Σιλβέστρο με τη τρομπέτα του και ο Ζοσκιν με το βιολί του, βοηθούν την Ζουζού να ξορκίσει τη μελαγχολία που έφεραν τα πρωτοβρόχια και να αγαπήσει τους ήχους, τις μυρωδιές και τα χρώματα του φθινοπώρου.

Η Ζουζού και οι εκπλήξεις του χειμώνα

Η Ζουζού και οι φίλοι της βοηθούν τον Σεραφίν, ένα πουλάκι ξάδερφο του Ρενέ που τραυματίστηκε και έπεσε στο σπίτι της Ζουζού να περάσει τον χειμώνα μακριά από την οικογένειά του.

kokkiniklostidemeni 3

Η έξυπνη Ζουζού και οι φίλοι της σκαρφίζονται ιδέες για να μένουν απασχολημένοι και χαρούμενοι παρόλο το τσουχτερό κρύο.

Υπέροχο βιβλίο για την φιλία και τη προσφορά.

kokkini klosti demeni winter

Η Ζουζού και το τρύπιο βαλιτσάκι της άνοιξης

Η μικρή Ζουζού τρέχει με το βαλιτσάκι της γεμάτο από τις μπογιές της για να πάει να ζωγραφίσει τα εντυπωσιακά χρώματα της άνοιξης. Δεν σταματάει ούτε όταν της φωνάζουν οι φίλοι της, είναι τόσο αποφασισμένη! Τι θα συμβεί όμως όταν φτάνοντας στο ξέφωτο θα διαπιστώσει ότι έχει χάσει όλα της τα χρώματα;

kokkiniklostidemeni 1

Μία τρυφερή ιστορία για την φιλία και την αποδοχή!

Μία πολύ γλυκιά σειρά βιβλίων για να βοηθήσουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία και τις υπόλοιπες εποχές εκτός του καλοκαιριού! Λίγα και διαλεγμένα λόγια, πανέμορφη πλουραλιστική εικονογράφηση και πολλές ευκαιρίες για συζήτηση με τους μικρούς μας αναγνώστες.

kokkini klosti demeni spring

Λεπτομέρειες έκδοσης:

Συγγραφέας, εικονογράφος: Maïté Laboudigue

Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα

Σκληρό εξώφυλλο

Προτεινόμενες ηλικίες 4+