Νομίζω δεν χρειάζεται να πω πόσο αγαπάμε το παιδικό βιβλίο στην Akamatra. Όλα ξεκίνησαν με το Αυτό το βιβλίο έφαγε το σκύλο μου. Τεσσερα περίπου χρόνια μετά, κυκλοφορεί ανάμεσα μας ένα πιτσιρίκι που μιλάει με ατάκες από το ο Τσάρλι γίνεται Τ-ΡΕΞ, ξυπνάει και διαβάζει, κοιμάται με ένα βιβλίο αγκαλιά και ξεφυλλίζει νέες εκδόσεις την ώρα του τηλε-μαθηματος. 

Και ενώ για να είμαι ειλικρινής δεν έχουμε διαβάσει πολλά απο τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν -στα γενέθλια του οποίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου - λατρεύουμε να διαβάζουμε εγχώριους και μη παραμυθάδες!
 
Blank 600 x 600 21
 
Τον τελευταίο μήνα γελάσαμε και διασκεδάσαμε πολύ με το υπέροχο βιβλίο της Coralie Saudo "Ο μπαμπάς μου είναι ψηλός και δυνατός, μα". Αλλαγή ρόλων και γέλια μέχρι δακρύων όταν η κόρη μου με τα χέρια στη μέση να προσπαθεί να βάλει το μπαμπά της για ύπνο. Χαμός! Πολύ έξυπνος τρόπος να βάλεις το παιδί να σκεφτεί πως μπορεί να νιώθει ένας άλλος άνθρωπος. Χιούμορ και υπέροχη εικονογράφηση από την Kris Di Giacomo. Προσωπικά το είδα και σαν τη δικαίωση της συγκοίμισης αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μικρή Σελήνη σε μετάφραση Μαριάννας Ψυχαλου και μπορείτε να το βρείτε εδώ.
 
978 618 03 2478 5 3
 
Το βιβλιο "Συλλέκτης λέξεων" του Peter Reynolds δεν αγαπήθηκε άδικα από τόσο πολλούς μικρούς αναγνώστες. Είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο που μένει στα παιδιά για πολύ καιρό και που δικαίως θεωρείται ότι θα γίνει κλασικό. Ο Τζερόμ συλλέγει λέξεις. Δεν κάνει διακρίσεις. Μικρές, μεγάλες, απλές, δύσκολες, όλες έχουν την αξία τους. Και όλες έχουν δύναμη. Μέχρι που του πέφτει κάτω η συλλογή του και τους συμβαίνει κάτι μαγικό! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Μάρως Ταυρή και μπορείτε να το βρείτε εδώ.
 
O FILOS MOU ALFI COVER FRONT 500x458
 
Πώς τα πάτε με τους υπερήρωες; Ο Άλφι είναι ένας σουπερ ήρωας που βοηθάει τον φίλο του στα πάντα. Μέχρι που πρέπει να φύγει για να βοηθήσει κάποιον μακρινό πλανήτη, αλλά ο φίλος του θα είναι οκ, γιατί κρύβει και αυτός έναν ήρωα μέσα του. Ένα γλυκό βιβλίο με πρωταγωνιστή ένα παιδί με κινητικά προβλήματα που δεν έχει όμως κανέναν περιορισμό αρκεί να του φερθούμε με αγάπη και σεβασμό. Όμορφη εικονογράφηση που τραβάει τα παιδιά από την Ανδριάνα Ρούσσου. Το βιβλίο του Γιώργου Μπουμπούση, "Ο φίλος μου ο Άλφι", κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαΐτη και μπορείτε να το βρείτε εδώ.
 
to teras
 
Ε, αφού πιάσαμε τους υπερήρωες ας πιάσουμε και τα τέρατα. Το τελευταίο βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή, σε εικονογράφηση της Λίλας Καλογέρη, "Το τέρας" είναι ακόμα ένα εξαιρετικό βιβλίο για τη ζωή και τη συμπεριφορά στο σχολείο. Τα παρατσούκλια πονάνε ακόμα και αν οι δέκτες τους δεν το λένε με λόγια αλλά με ζωγραφιές. Το πόσο πονάνε το καταλαβαίνει ο ήρωας της ιστορίας όταν καταλαβαίνει ότι ο συμμαθητής του ο Τάκης, τον οποίο ο ίδιος φωνάζει Τερα-τακι ή Τέρας, ζωγραφίζει τέρατα με την ..δική του μορφή! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και μπορείτε να το βρείτε εδώ.
 
  c4db8ef52329e8fad2e7a7146e13794d
 
Αν και για τους ενήλικες ο Τζορτζ Οργουελ δεν χρειάζεται συστάσεις, για τα παιδιά είναι η πρώτη φορά που θα έρθουν σε επαφή με το έργο του. Ο Μιχάλης Μακρόπουλος, με την βοήθεια των μαγικών εικονογραφήσεων της Θέντας Μιμηλάκη, διασκευάζει το διάσημο βιβλίο "Η φάρμα των ζώων" για παιδιά. Η ανάγνωση του βιβλίου γίνεται αφορμή για εποικοδομητικές συζητήσεις για τις δύσκολες έννοιες της επανάστασης, της καταπίεσης, της αλληλεγγύης και της αδικίας. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και μπορείτε να το βρείτε εδώ.
 
978 618 03 2523 2 1
 
Ένα πολύ πρωτότυπο και διασκεδαστικό βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα είναι το "Ρεϊ - Μία φωτεινή μέρα" σε κείμενο και εικονογράφηση από τη Marianna Coppo. Ο Ρεϊ είναι ένας γλόμπος που ζει μέσα σε μία ντουλάπα/αποθήκη. Όλα είναι κάπως βαρετά μέχρι που κάποιος τον βάζει σε ένα φαναράκι και τότε ο Ρεϊ κάνει ένα μεγάλο και περιπετειώδες ταξίδι. Και αν μόλις είπες μέσα σου "ακόμα και οι γλόμποι πάντε ταξίδια εκτός από εμάς" τότε είσαι πολύ φίλος μου γιατί το ίδιο σκέφτηκα και εγώ! Πολύ όμορφο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείτε να το βρείτε εδώ
 
 
Picture1 
Άφησα για το τέλος ένα δικό μου πολύ αγαπημένο αν και άτακτο βιβλίο! "Το άτακτο βιβλίο των καλών τρόπων" της Ράνιας Μπουμπουρή είναι ένα μοντέρνο παραμύθι για την ευγένεια και την καλοσύνη, γραμμένο και εικονογραφημένο για να θυμίζει λίγο από τα παραμύθια των δικών μας παιδικών χρόνων. Περιέχει πέντε ιστορίες και πέντε ποιήματα, γεμάτα με όμορφα μηνύματα για τους καλούς τρόπους, χωρίς διδακτισμούς αλλα με πολύ αγάπη. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και μπορείτε να το βρείτε εδώ.
 
Καλές αναγνώσεις!