Καλό μήνα! Με το καλό να έρθει η πιο χαρούμενη εποχή του χρόνου! Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ένας καλός τρόπος να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας είναι η ανάγνωση βιβλίων. Υπάρχουν πάρα πολλά και - ευτυχώς - πάρα πολύ καλά παιδικά βιβλία για τα Χριστούγεννα πια. Εγώ μάζεψα μερικά από τα πιο αγαπημένα μου Χριστουγεννιάτικα παιδικά βιβλία για φέτος και σας τα παρουσιάζω με μεγάλη χαρά. Είμαι παιδί και εγώ όταν έρχονται Χριστούγεννα και το να διαβάζω βιβλία αγκαλιά με την μικρή μου, ενώ αναβοσβήνουν τα λαμπάκια του δέντρου, είναι από τις αγαπημένες μου ασχολίες!

xristougenniatika paidika biblia 1

Κάποια από τα βιβλία είναι αμιγώς Χριστουγεννιάτικα, άλλα είναι χειμωνιάτικα και άλλα είναι απλά τόσο ζεστά που αξίζει να τα διαβάσει κανείς περιμένοντας τον κρύο καιρό!

Χριστουγεννιάτικα παιδικά βιβλία

Ο Άγιος Βασίλης

Αυτό είναι ίσως το πιο χρήσιμο βιβλίο για τα Χριστούγεννα που γράφτηκε ποτέ! Απαντά σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών για τον στρουμπουλό Άγιο και τους φτερωτούς ταράνδους! Μας αρέσουν όλες οι μικρές λεπτομέρειες της εικονογράφησης, τα πληροφοριακά στοιχεία για τα έθιμα των άλλων χωρών και φυσικά τα υπέροχα στιχάκια που επιμελήθηκε ο Πέτρος Γαϊτάνος!

 2

Συγγραφέας/Εικονογράφος: Alan Snow

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Σελίδες: 44

Εξώφυλλο: σκληρό

Ηλικίες: 5+

 

Καλά Χριστούγεννα Μικρέ Έλιοτ

Ο αγαπημένος ελεφαντάκος Έλιοτ, παρέα με το ποντικάκι φίλο του περιμένουν τα Χριστούγεννα. Όμως, κάποια πράγματα είναι πιο σημαντικά από τα δώρα, σωστά; Ένα πολύ γλυκό βιβλίο για τη φιλία, από αυτά που ξέρει τόσο καλά να γράφει και να εικονογραφεί ο Mike Curato!

 3

Συγγραφέας/Εικονογράφος: Mike Curato

Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Σελίδες: 40

Εξώφυλλο: σκληρό

Ηλικίες: 3+

 

Το ρολόι του Αϊ Βασίλη

Στο εργαστήριο του Άγιου Βασίλη, όλοι δουλεύουν πυρετωδώς για τα Χριστούγεννα. Όλοι εκτός από έναν που νομίζει ότι έχει και την πιο σημαντική δουλειά! Το ξωτικό που είναι υπεύθυνο για το ρολόι του Αϊ Βασίλη. Όταν ο καλός άγιος του μιλάει σχετικά, αυτό θυμώνει και αποφασίζει να πάρει εκδίκηση! Τι θα γίνει όταν σπάσει ο κρύσταλλος του ρολογιού; Ποιός θα σώσει τα Χριστούγεννα, φέτος;

 1

Συγγραφέας: Βασιλική Μαύρου

Εικονογράφος: Ρένια Μεταλληνού

Εκδόσεις: Σαΐτη

Σελίδες: 24

Εξώφυλλο: σκληρό

Ηλικίες: 5+

 

Χριστουγεννιάτικα παιδικά βιβλία

Πως βρήκε τη δουλειά του ο Άγιος Βασίλης

Ένα πολύ έξυπνο παραμύθι για το πως βρήκε τη δουλειά του ο Άγιος Βασίλης, με όμορφη εικονογράφηση. Βλέπετε, ο Άγιος, δεν ήθελε να είναι μέσα σε ένα γραφείο, δεν ήθελε να λερώνεται και ήταν πάντα καθαρός - άρα δεν τον πίστευαν ότι έκανε καλή δουλειά σαν καπνοδοχοκαθαριστής - και δεν μπορούσε να αντισταθεί στο φαγητό που σέρβιρε στο εστιατόριο που δούλευε. Όλοι από κάπου πρέπει να αρχίσουν όμως!

 7

Συγγραφέας: Stephen Krensky

Εικονογράφος: S. D. Schindler

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Σελίδες: 32

Εξώφυλλο: σκληρό

Ηλικίες: 3+

 

Χιονίζει

Ο Eric Carle δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το βιβλίο του Χιονίζει είναι ακόμα ένα υπέροχο δείγμα της δουλειάς του, που περνάει το μήνυμα της αγάπης και της φροντίδας για τους αγαπημένους μας (ακόμα ή ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ζώα) με τον υπέροχο γνωστό του τρόπο. Απλά εξαιρετικό, εξαιρετικά απλό!

 9

Συγγραφέας/Εικονογράφος: Eric Carle

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Σελίδες: 24

Εξώφυλλο: σκληρό

Ηλικίες: 2+

 

Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών

Η γνωστή ιστορία του Καρυοθραύστη όπου η κούκλα που έφερε δώρο ο νονός της Μαρί, ζωντανεύει μετά τα μεσάνυχτα και μαζί με τα υπόλοιπα παιχνίδια και τις κούκλες και περνάνε όλοι μαζί μία μαγική περιπέτεια! Υπέροχη εικονογράφηση σε μία πραγματικά υπέροχη έκδοση του κλασικού βιβλίου.

 christmas kids books

Συγγραφέας: Ε.Τ. Α. Hoffmann

Εικονογράφος: Gail De Marcken

Εκδόσεις: Άγκυρα

Σελίδες: 56

Εξώφυλλο: σκληρό

Ηλικίες: 5+

 

Χριστούγεννα στην έρημο

 Εντάξει, η Emily Gravvet μπορεί να είναι από τις πολύ αγαπημένες μου αλλά δεν φταίω εγώ, αφού γράφει τόσο υπέροχα βιβλία! Μου αρέσει πολύ που στα βιβλία της χρησιμοποιεί πρωτότυπα ζώα, όπως τον Σάνι, την σουρικάτα! Ο Σάνι νομίζει ότι τα καλύτερα Χριστούγεννα είναι αυτά που έχουν χιόνι και έλατα, για αυτό αποφασίζει να πάει να τα βρει! Γρήγορα όμως θα καταλάβει ότι δεν είναι αυτό που κάνει τα Χριστούγεννα μαγικά! Υπέροχο βιβλίο με ένθετα και κάρτες που κάνουν την ανάγνωση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα! 

christmas kids books 3

Συγγραφέας / Εικονογράφος: Emily Gravett

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελίδες: 32

Εξώφυλλο: σκληρό

Ηλικίες: 3+

 

Χριστουγεννιάτικα παιδικά βιβλία

Το κόκκινο γιλέκο του μικρού Ρόμπιν

Μία υπέροχη και συγκινητική ιστορία για την δύναμη της προσφοράς και της αγάπης. Κάτι η υπέροχη εικονογράφηση, κάτι που έχει αναφορές σε πλέξιμο, έγινε το αγαπημένο μου για αυτήν την εποχή! Ένα σπουργίτι δεν φέρνει την άνοιξη (για να παραφράσω τη γνωστή ρήση) αλλά ο μικρός Ρόμπιν έφερε σίγουρα την άνοιξη σε όσους άγγιξε με την γενναιοδωρία του. Πραγματικά υπέροχο βιβλίο!

 10

Συγγραφέας/Εικονογράφος: Jan Fearnley

Εκδόσεις: Τζιαμπίρης - Πυραμίδα

Σελίδες: 40

Εξώφυλλο: σκληρό

Ηλικίες: 3+

 

Η Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Ηλία

Ο Ηλίας, όταν ήταν μικρός πίστευε στον Άγιο Βασίλη μέχρι που ανακάλυψε ότι τα δώρα του τα έφερνε η μαμά του. Όταν όμως ανακαλύπτει τα γράμματα των παιδιών στον Αϊ Βασίλη, σε ένα κλειστό γραμματοκιβώτιο στο ταχυδρομείο που εργάζεται, αποφασίζει να γίνει ο ίδιος Άγιος Βασίλης για να χαρίσει λίγη μαγεία στα μικρά παιδιά. Μία έκπληξη τον περιμένει στο τελευταίο σπίτι που θα μπει, και σίγουρα είναι κάτι που δεν φαντάζοταν ποτέ! Μία πραγματικά υπέροχη ιστορία που με συγκίνησε!

 4

Συγγραφέας: Βασίλης Τερζόπουλος

Εικονογράφος: Monica Bauleo

Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη

Σελίδες: 32

Εξώφυλλο: σκληρό

Ηλικίες: 4+

 

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του κύριου Γουίλομπι

Ο κύριος Γουίλομπι, έχει παραγγείλει ένα τεράστιο υπέροχο δέντρο για το εξίσου τεράστιο σαλόνι του. Όμως, η κορυφή του δέντρου περισσεύει και έτσι με συνοπτικές διαδικασίες, κόβεται και μπαίνει στα σκουπίδια. Φυσικά, δεν μένει στα σκουπίδια για πολύ γιατί τη βρίσκει ο κηπουρός του, τη μαζεύει και αποκτά και αυτός Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Όμως και αυτό είναι μεγάλο και πρέπει να κοπεί η κορυφή του. Τελικά, πόσα δέντρα θα βρουν σπίτι από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του κύριου Γουίλομπι; Πολύ όμορφο παραμύθι με πολύ όμορφη εικονογράφηση!

 christmas kids books 2

Συγγραφέας / Εικονογράφος: Robert Barry

Εκδόσεις: Άγκυρα

Σελίδες: 40

Εξώφυλλο: σκληρό

Ηλικίες: 3+

 

Ο άγιος Τερατοσίλης και τα χαμένα γράμματα

Όλα είναι έτοιμα για να μοιράσει ο Άγιος Τερατοσίλης τα δώρα των Τερατουγέννων στα τερατάκια του, μόνο που κάποιος έφαγε τα γράμματά τους! Τώρα; Ποιος θα του πει τι θέλει το κάθε τερατάκι; Ο Τερατοσίλης επιστρατεύει τους πιστούς του βοηθούς αλλά αυτοί τα κάνουν...τερατομαντάρα! Ένα γλυκό παραμυθάκι με όμορφες εικόνες και μηνύματα για την συνεργασία, την φιλία και την ζήλια που θα ενθουσιάσει τα παιδιά!

 xristougenniatika paidika biblia 4

Συγγραφέας: Κατερίνα Μαρκαδάκη

Εικονογράφος: Γιάννης Σκουλούδης 

Εκδόσεις: Διόπτρα

Σελίδες: 40

Εξώφυλλο: σκληρό

Ηλικίες: 3+

 

Χριστουγεννιάτικα παιδικά βιβλία

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα

Ένα από τα πιο λυπητερά, αλλά δυστυχώς αληθινά, παραμύθια που γράφτηκαν ποτέ. Η γνωστή ιστορία του φτωχού κοριτσιού που προσπαθεί να πουλήσει σπίρτα για να ζήσει, αλλά τελικά βρίσκει την αιώνια λήθη πίσω από τη φλόγα του τελευταίου της σπίρτου. Δεν είναι χαρούμενο μεν, αλλά είναι αληθινό και συμβαίνει και στις μέρες μας. Αν έχεις περπατήσει με το παιδί σου σε μία μεγάλη πόλη θα έχεις σίγουρα δει άστεγους στο δρόμο. Το βιβλίο είναι μία αφορμή για να μιλήσεις για δύσκολα πράγματα στα παιδιά σου και να δείξεις και την άλλη όψη των εορτών. Δεν βρίσκονται όλοι οι άνθρωποι γύρω από ένα τζάκι τα Χριστούγεννα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το ξέρουν και τα παιδιά! Η εικονογράφηση δε είναι απλά υπέροχη!

 8

Συγγραφέας: Hans Christian Andersen

Εικονογράφος: Kveta Pacovska

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Σελίδες: 28

Εξώφυλλο: σκληρό

Ηλικίες: 6+

 

Ο γάτος των Χριστουγέννων

 Ο Αφράτος είναι ο γάτος του Άγιου Βασίλη. Και έχει την ίδια πονηρόφατσα με όλα τα γατιά του κόσμου, αν με ρωτήσεις! Την ίδια έχει και ο δικός μου γάτος!

Ο Αφρατούλης είναι πολύ καλούλης γάτος και θέλει να βοηθήσει τον Άγιο Βασίλη να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά, αλλά όλο μπλέκει τα πόδια του και μπλέκεται στα πόδια των ξωτικών και τελικά καταλήγει τυλιγμένος δώρο στο έλκηθρο του Άγιου Βασίλη! Και εκεί που λες, να, θα την κάνει τώρα την αταξία του, τελικά σώζει τα δώρα των παιδιών από τους ληστές και σώζει τα Χριστούγεννα!

christmas kids books 4

Συγγραφέας: Lucy Rowland

Εικονογράφος: Paula Bowles

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελίδες: 32

Εξώφυλλο: σκληρό

Ηλικίες: 3+

 

Η νύχτα του Φαντού

Αυτό το βιβλίο το ξεχώρισα για τα πολλαπλά μηνύματα που περνάει στα παιδιά και την γλυκύτητά του. Ένα φαντασματάκι, ο Φαντού, είναι στεναχωρημένος καθώς κανένας δεν τον κάνει παρέα, όλοι τον φοβούνται. Μέχρι που η κουκουβάγια, το λυκάκι και ο μικρός καλικάντζαρος Καλτού, θα τον βοηθήσουν να κάνει το αστεράκι των Χριστουγέννων να λάμψει πιο φωτεινό από ποτέ!

 6

Συγγραφέας: Άννα Δενδρινού 

Εικονογράφος: Νίκος Γιαννόπουλος

Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη

Σελίδες: 36

Εξώφυλλο: σκληρό

Ηλικίες: 4+

 

Χριστουγεννιάτικα παιδικά βιβλία

Μόνος στο σπίτι

Η καταπληκτική ταινία - σύμβολο των Χριστουγέννων, γίνεται βιβλίο για παιδιά και έχει εξίσου πολύ πλάκα! Τι γίνεται όταν ο μικρός Κέβιν Μακάλιστερ εύχεται να εξαφανιστεί η οικογένειά του και η ευχή του εισακούεται; Χαμός! Γίνεται χαμός γιατί ο μικρός Κέβιν πρέπει να μείνει στο σπίτι μόνος του, να κάνει όλες τις δουλειές και να το υπερασπιστεί από τους επίδοξους ληστές! 

 christmas kids books 1

Συγγραφέας: John Hughes

Εικονογράφος: Kim Smith 

Εκδόσεις: Άγκυρα

Σελίδες: 48

Εξώφυλλο: σκληρό

Ηλικίες: 5+

 

Μία Χριστουγεννιάτικη ιστορία

Για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους, η κλασική Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Charles Dickens είναι ότι πρέπει για τις γιορτές! Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ είναι ένας στριμμένος γεροπαράξενος, άκαρδος και αδίστακτος με όλους, λατρεύει το χρήμα και, το χειρότερο απ’ όλα, περιφρονεί τα Χριστούγεννα! Θεωρεί πως είναι μια ανοησία και η αγαπημένη του φράση όταν αναφέρεται σ’ αυτά είναι «Μπα, κουραφέξαλα!». Ώσπου, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, ο Σκρουτζ δέχεται κάποιους πολύ ξεχωριστούς επισκέπτες, που του φέρνουν για δώρα σημαντικά μαθήματα ζωής. Το φάντασμα του παλιού συνεταίρου του και τα τρία πνεύματα των Χριστουγέννων θα του δείξουν τον δρόμο της αγάπης κι έτσι θα περάσει τα πρώτα του αληθινά Χριστούγεννα!

Mia xristougeniatiki istoria lowres 1

Συγγραφέας: Charles Dickens 

Εκδόσεις: Φουρφούρι

Σελίδες: 136

Εξώφυλλο: μαλακό

Ηλικίες: 10+

 

Τι τρέχει με τον Αϊ Βασίλη

Αυτό το βιβλίο με εντυπωσίασε! Επιτέλους ένα βιβλίο που λέει καθαρά και ξάστερα ότι δεν υπάρχουν κακά παιδιά, μόνο κακές πράξεις! Ξέρεις, μερικές φορές, πρέπει να το λέμε εντελώς ξεκάθαρα για να το ακούσει και η γαλαρία! Ο Φάνης, ο μπούφος, βάζει στόχο να ερευνήσει δημοσιογραφικά, τι πραγματικά συμβαίνει με τον Άγιο Βασίλη. Υπάρχει; Δεν υπάρχει; Τι τρέχει επιτέλους;

 xristougenniatika paidika biblia 3

Συγγραφέας / Εικονογράφος: Μαρίνα Γιώτη

Εκδόσεις: Διόπτρα

Σελίδες: 48

Εξώφυλλο: σκληρό

Ηλικίες: 4+

 

Χριστουγεννιάτικα παιδικά βιβλία

Ο Τρακατρούκας ο καλικάντζαρος

Ο Τρακατρούκας είναι ένα καλικαντζαράκι που δεν έχει ανέβει ποτέ στη γη και το θέλει όσο τίποτα άλλο! Είναι όμως και λάτρης των βιβλίων γιατί, καθώς γεννήθηκε με το ένα πόδι πιο κοντό από το άλλο, δεν μπορεί να συμμετέχει σε τρεχαλητά και ποδόσφαιρα και έτσι έχει αγαπήσει τα βιβλία. Όταν του έρχεται η φαϊνή ιδέα να κλέψει όλα τα παραμύθια από τη γη και να τα φέρει στην χώρα των καλικάντζαρων, θα βρει αντιστάσεις. Θα βρει όμως και μία υπέροχη ιδέα!

xristougenniatika paidika biblia 2

Συγγραφέας: Ελένη Μπετεινάκη

Εικονογράφος: Ναταλία Καπατσούλια

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

Σελίδες: 48

Εξώφυλλο: σκληρό

Ηλικίες: 4+

 

Όλα αυτά τα Χριστουγεννιάτικα παιδικά βιβλία, καθώς και μερικά άλλα θα παρουσιάζονται από την 1η μέχρι την 24η του Δεκέμβρη στα instagram stories μου. Θα τα βρείτε επίσης αποθηκευμένα στο highlight "Book Advent", όπου μπορείτε να δείτε και σελίδες απο το εσωτερκό τους! Όλα αυτά στο @akamatra στο instagram.

Ποιό είναι το αγαπημένο σας;