Το κέντημα κάνει δυναμικό comeback ή δεν έφυγε ποτέ από τη μόδα; Τώρα πραγματικά θες απάντηση στην ερώτηση αυτή; Φυσικά και δεν έφυγε ποτέ από τη μόδα το κέντημα! Άλλωστε είναι μία τόσο προσαρμόσιμη και εκφραστική μορφή τέχνης που η έλλειψη της θα ήταν αμέσως αξιοπρόσεκτη! Γιατί όμως το βλέπεις περισσότερο το τελευταίο καιρό; Δεν είμαι σίγουρη, αλλά όπως και με άλλες χειροτεχνίες, έτσι και με το μοντέρνο κέντημα, έπαιξε ρόλο η οικονομική κρίση, η πανδημία, οι καραντίνες και γενικά ο περισσότερος χρόνος στο σπίτι. Εγώ μια φορά όταν σου έγραψα ιδέες για δώρα εν καιρώ πανδημίας, το κέντημα το είχα από τα πρώτα! Και είναι λογικό! Η ενασχόληση των χεριών με κάτι δημιουργικό είναι ηρεμιστική και θεραπευτική!

monterno kentima 2

Τι γίνεται όμως όταν θέλεις να κεντήσεις αλλά δεν ξέρεις πως; Ή όταν τα τυπωμένα κεντήματα που βρίσκεις στα μαγαζιά της γειτονίας σου είναι πιο kitsch και λιγότερο vintage από όσο αντέχει το μάτι σου; Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις ένα έτοιμο κιτ. Όχι δεν αναφέρομαι στο αυτοκίνητο της ομώνυμης σειράς. Ένα κιτ κεντήματος περιέχει ότι χρειάζεσαι για να φτιάξεις το μοντέρνο κέντημα που λαχταράς. Το καλύτερο είναι ότι πλέον δεν χρειάζεται να ψάξεις σε site του εξωτερικού και να χρεωθείς ακριβά μεταφορικά γιατί μπορείς να τα βρεις και στην Ελλάδα από την Υλένια και το the greek stitch.

the greek stitch

Τα κιτ που επιμελείται η Υλένια είναι ότι πιο ολοκληρωμένο σε κιτ έχει έρθει στα χέρια μου! Είναι αισθητικά και οικολογικά φροντισμένα και άρτια! Μέσα τους θα βρεις:

  • δύο υφάσματα, το ένα εκ των οποίων έχει το τυπωμένο σχέδιο.
  • όλες τις κλωστές που θα χρειαστείς και με το παραπάνω.
  • δύο βελόνες, μία για ολόκληρη τη κλωστή και μία για όταν χρησιμοποιείς μόνο 2 ή 3 κλώνους
  • το τελάρο, και
  • αναλυτικές οδηγίες για τις βελονιές! 

Είχα τη τιμή και την απέραντη χαρά να δοκιμάσω δύο από τα τρία κιτ που έχει επιμεληθεί μέχρι τώρα η Υλένια. Οι εντυπώσεις μου που μου άφησαν είναι οι καλύτερες και είμαι από τους ανθρώπους που έχω δοκιμάσει πάρα πολλά κιτ χειροτεχνίας.

Picture5

Το πρώτο και καλύτερο είναι το design. Απλός και όμορφος σχεδιασμός για ένα απλό και μοντέρνο κέντημα που δεν θα χωθεί σε μπαούλο, αλλά θα χαίρεσαι να διακοσμείς στο σπίτι σου. Το κιτ Σπίτι μου Σπιτάκι μου γίνεται το ωραιότερο κομμάτι για την είσοδο του σπιτιού σου ή μέρος της gallery με τις φωτογραφίες και τα κάδρα στο τοίχο σου. Η δε Άνοιξη μπαίνει άνετα και χαλαρά παντού! Το πιο πρόσφατο κιτ της Υλένιας, το Χαμογέλα, είναι τόσο ερωτεύσιμο που άνετα το δίνεις και δώρο γάμου!

the greek stitch review

Τα κιτ έχουν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας αλλά μην φοβάσαι γιατί οι οδηγίες είναι πολύ καλογραμμένες και η Υλένια δεν θα αφήσει έτσι αν έχεις κάποιο πρόβλημα. Στείλε της ένα μήνυμα στο instagram και θα σε βοηθήσει στο λεπτό! 

Όλο το κιτ από την ώρα που το παίρνεις στα χέρια σου είναι μία εμπειρία αυτοφροντίδας! Η ίδια η Υλένια σε προτρέπει να βρεις μία ήρεμη γωνία, να φτιάξεις ένα αγαπημένο ρόφημα και να κάνεις διαλογισμό μέσα από την χειροτεχνία. Σε εμένα λειτουργεί τέλεια αυτή η προτροπή γιατί έτσι ηρεμώ και ρίχνω τους τόνους και τους παλμούς μου. Μέσα από τη χειροτεχνία. Στο συστήνω ανεπιφύλακτα!

Picture4

Έξτρα μεγάλο πλεονέκτημα για μένα ήταν ότι όλη η συσκευασία δεν περιείχε πλαστικό και είναι ανακυκλώσιμη. Για του λόγου το αληθές, επειδή μου περίσσεψαν πολλές κλωστές, αφού τις ξεμπέρδεψα, τις έβαλα σε καρτελάκια που έφτιαξα όπως σου δείχνω εδώ, από το ίδιο το κουτί του κιτ. Zero waste δηλάδη και save the planet!

Picture3

monterno kentima 2

Η Υλένια εκτός από κιτ στο The Greek Stitch προσφέρει επίσης έτοιμα κεντήματα, υλικά για κέντημα και κεντημένα αξεσουάρ! Με λίγα λόγια είναι ο θησαυρός στο μοντέρνο κέντημα! 

the greek stitch kentima