Ο Μούργος είναι ένας σκύλος που μυρίζει σαν άπλυτη κάλτσα, έχει ψύλλους, δεν ξέρει ποιο είναι το αριστερό και ποιο το δεξί αλλά έχει τη μεγαλύτερη καρδιά του κόσμου όλου!

mourgos paidiko biblio 2

Στη σειρά παιδικών βιβλίων «ο Μούργος» του Colas Gutman, πρωταγωνιστεί ένα βρώμικο και άσχημο σκυλί που ζει μέσα σε ένα σκουπιδοτενεκέ μαζί με ένα πατημένο γάτο, τον Χαλκομανία. Είναι τόσο αγαθός που ποτέ δεν καταλαβαίνει ότι κάποιος θέλει το κακό του, ότι τον κοροϊδεύουν και τον εκμεταλλεύονται! Ο Μούργος είναι ένα καλοκάγαθο και ίσως όχι τόσο οξυδερκές σκυλάκι που βλέπει το καλό σε όλους και έχει την πιο αισιόδοξη και αγαπησιάρικη στάση απέναντι στη ζωή!

Στην πρώτη ανάγνωση μαγκώθηκα αλλά γρήγορα κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουν τα παιδιά μας βιβλία στα οποία δεν είναι όλα ρόδινα και ζαχαρένια. Στα βιβλία του Μούργου περιγράφεται η αληθινή φιλία, η ενσυναίσθηση και η λαχτάρα για να ανήκουμε, ο σχολικός εκφοβισμός και ο έρωτας.

mourgos paidiko biblio 1

Η κάπως αφιλτράριστη περιγραφή της ζωής ενός αδέσποτου ζώου είναι ένα γερό ταρακούνημα για μικρούς και μεγάλους. Ο τρόπος που ο ίδιος ο σκύλος αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με στωικότητα – αν και κάποιος θα έλεγε ότι δεν είναι ηθελημένη αλλά προέρχεται από την αγαθοσύνη του – είναι ένα μάθημα από μόνο του!

Τα βιβλία είναι αστεία αλλά και διδακτικά χωρίς προσπάθεια. Υπάρχουν αρκετά επίπεδα ανάγνωσης και σίγουρα αξίζει το κόπο να συζητήσετε με τα παιδιά για τα βιβλία αυτά είτε τους τα διαβάζετε εσείς, είτε τα διαβάζουν μόνα τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αλλάξει η οπτική σας όταν θα ξαναδείτε μπροστά σας ένα βρώμικο και ταλαιπωρημένο αδέσποτο μετά την ανάγνωση του Μούργου!

mourgos paidiko biblio

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τρία βιβλία από την σειρά: Το πρώτο «Ο Μούργος», το δεύτερο «Ο Μούργος στο σχολείο» και το τρίτο «Ο Μούργος είναι ερωτευμένος». Την εικονογράφηση έχει κάνει o Marc Boutavant και η μετάφραση στα Ελληνικά είναι της Εύης Γεροκώστα. Κυκλοφορούν με μαλακό εξώφυλλο από τις εκδόσεις Μίνωας και ενδεικτική ηλικία 6+.