Ένα έχω να σου πω: Η τρίχρονη κόρη μου δεν χρειάζεται πια το καρότσι της! Τι σχέση αυτό με το τίτλο της ανάρτησης «Παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι»; Περισσότερος χώρος στο αυτοκίνητο για βιβλία!!!!!!!

Οκ, μπορεί να με πεις υπερβολική αλλά κάθε χρόνο γεμίζω μισή βαλίτσα με βιβλία για τις διακοπές μας. Και όχι, δεν είναι τα περισσότερα δικά μου καθώς εγώ διαβάζω κυρίως ebooks στο Kindle app μου. Τα περισσότερα είναι για το Φρατζολάκι. (Αν τα δικά σου δεν το έχουν πολύ με το διάβασμα, δες εδώ πως να βοηθήσετε τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία.)

paidika biblia gia to kalokairi

Πολλές φορές σκέφτομαι να πάρω μόνο τρία ή τέσσερα για να συγκεντρωθούμε περισσότερο σε αυτά, να τα αναλύσουμε πιο βαθιά και να εντοπίσουμε πράγματα που δεν είχαμε δει τις προηγούμενες φορές. Όμως, με πιάνει ένα στρες ότι θα μου ζητήσει βιβλία και δεν θα έχω πάρει αρκετά μαζί μου (το κατοχικό σύνδρομο αλλά σε βιβλίο όχι σε φαγητό). 

Φέτος θα πάρουμε μαζί μερικά από τα παλιά μας αγαπημένα, όπως το «Κουνελάκι άκουγε» και το «Δύο φίλοι μα τι φίλοι», αλλά και μερικά νέα. Δείτε παρακάτω τα νέα βιβλία για το καλοκαίρι που θα διαβάσουμε φέτος στις διακοπές μας.

Παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι

Λούνα μου αρέσει πολύ να παίζω μπάλα!

Η Λούνα είναι ένα μικρό σκυλάκι που μετακομίζει σε νέο σπίτι. Ενώ είναι χαρούμενη για αυτό, είναι και λίγο λυπημένη που δεν έχει φίλους. Όμως, στο δίπλα σπίτι κάποιοι παίζουν μπάλα. Θα την παίξουν άραγε και εκείνη;

paidika biblia gia to kalokairi 1

Είναι από τα βιβλία που ξεχώρισα αμέσως λόγω της εντύπωσης που έκαναν στην μικρή μου. Κάτι το απλό κείμενο, κάτι τα έντονα χρώματα της εικονογράφησης, το βιβλίο το έχει αγαπήσει! Έχουμε και οι δυο μας ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση και πάντα διαβάζουμε με αγωνία να δούμε αν θα κάνει τελικά φίλους η γλυκιά Λούνα και αν θα καταφέρει να παίξει μπάλα. Με αφορμή το βιβλίο συζητάμε για θέματα όπως το ψέμα, η φιλία και η αποδοχή και αυτό είναι ότι καλύτερο μπορεί να προσφέρει ένα βιβλίο σε μικρά (και μεγάλα) παιδία!

Συγγραφείς: Agnes Verboven / Λήδα Βαρβαρούση

Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Προτεινόμενες ηλικίες: 2+

 

Παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι

Η ανησυχία της Ρούμπι

Η Ρούμπι είναι ένα χαρούμενο κοριτσάκι μέχρι που κάτι της συμβαίνει και αρχίζει να την ακολουθεί ένα μικρό συννεφάκι. Μία μικρή ανησυχία. Η Ρούμπι δεν δίνει σημασία στο μικρό συννεφάκι, αλλά μέρα με τη μέρα το συννεφάκι μεγαλώνει και η Ρούμπι σταματάει να είναι ένα χαρούμενο κοριτσάκι. Μέχρι που βρίσκει αναπάντεχα και μέσα από την ενσυναίσθηση τον τρόπο να κάνει το συννεφάκι της ανησυχίας της να γίνει τοσοδούλικο!

paidika biblia gia to kalokairi 3

Είναι από τα βιβλία που ξεχωρίζω γιατί θεωρώ ως εργαλεία. Υπάρχουν πολλές δύσκολες έννοιες για ένα μικρό παιδί και το να έχεις στα χέρια σου (και στα δικά του) ένα βιβλίο που μπορεί να σε βοηθήσει να τις συζητήσεις και να βοηθήσει και το παιδί να τις εκφράσει είναι πολύτιμο εργαλείο.

Η εικονογράφηση είναι εξαιρετική και δείχνει με πανέξυπνο τρόπο την έννοια του άγχους και της ανησυχίας στα μικρά παιδιά.

Συγγραφέας / Εικονογράφος: Tom Percival

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Προτεινόμενες ηλικίες: 2+

 

Παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι

Μία άδεια κουβαρίστρα

Η Αλίκη έχει όλα όσα θα έπρεπε να την κάνουν χαρούμενη, αλλά δεν είναι. Θυμώνει, ζηλεύει, όλο κάτι της φταίει. Κάτι συμβαίνει σε ένα γλυκό κορίτσι και ο παππούς της θα την βοηθήσει να βρει τη χαρά δίνοντάς της μία άδεια κουβαρίστρα.

mia adeia koybaristra 9786180211702 1000 1356380

Ένα πολύ γλυκό παραμύθι για το ανικανοποίητο, την χαρά μέσα από την φιλία, την ενσυναίσθηση και τη προσφορά. Ένα βιβλίο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θίξει ευγενικά θέματα όπως η ζήλια, το μοίρασμα και η ικανοποίηση που αισθανόμαστε όταν δίνουμε. Ένα όμορφο μάθημα για παιδιά που χρειάζονται βοήθεια σε έναν καταναλωτικό κόσμο γεμάτο θέλω και ερεθίσματα.

Συγγραφέας: Φωτεινή Βασιλείου

Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού

Εκδόσεις: Μίνωας

Προτεινόμενες ηλικίες: 3+

 

Παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι

Ένα βουνό καρότα

Ο λαγός λατρεύει τα καρότα. Οκ, θα μου πεις αυτό δεν είναι πρόβλημα! Γίνεται όμως πρόβλημα όταν ο λαγός μαζεύει τόσα πολλά καρότα στο λαγούμι του που δεν χωράει πια να μείνει ο ίδιος. Τότε διάφορα ζώα του προσφέρουν φιλοξενία στα δικά τους σπίτια όμως ούτε και εκεί χωράει ο λαγός γιατί επιμένει να φέρνει μαζί του τα καρότα! Θα βρει τελικά σπίτι να τον χωράει και αυτόν και όλα τα καρότα του;

paidika biblia gia to kalokairi 2

Ένα υπέροχο βιβλίο που δείχνει με όμορφο τρόπο τόσο τις ωραίες έννοιες της φιλίας και της φιλοξενίας, όσο και τις πιο δύσκολες έννοιες της απληστίας και του εγωισμού. Με πάρα πολλές αφορμές για συζήτηση σε όλα αυτά τα θέματα, είναι ιδανικό για να βοηθήσετε τα παιδιά να ξεκαθαρίσουν τα αισθήματά τους πάνω σε αυτά. Μην βιαστείτε να απαιτήσετε από το παιδί να μοιραστεί τα πράγματά του. Προσπαθήστε να του ενισχύσετε την ενσυναίσθηση και όταν θα είναι έτοιμο θα το κάνει μόνο του. Με αφορμή το βιβλίο μπορείτε να θίξετε και το θέμα της υπερφαγίας και υπερκατανάλωσης στα μεγαλύτερα παιδιά.

Συγγραφέας / Εικονογράφος: Katy Hudson

Εκδόσεις: Τζιαμπίρης – Πυραμίδα

Προτεινόμενες ηλικίες: 3-6

 

Παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι

Μικρός Έλιοτ. Μεγάλη Πλάκα

Ο μικρός Έλιοτ πηγαίνει βόλτα στο φαντασμαγορικό λούνα πάρκ με τον φίλο του το ποντικάκι. Τρενάκια, τσουλήθρες με νερό, φώτα, μπαλόνια και κλόουν, τι άλλο να ζητήσει κανείς για να περάσει φανταστικά; Ο μικρός Έλιοτ όμως φοβάται, ζαλίζεται και δεν θέλει να βραχεί. Ο μικρός του φίλος όμως δεν τον αφήνει μόνο του και τον βοηθάει να ξεπεράσει τον φόβο του και να ευχαριστηθεί την επίσκεψη στο λούνα παρκ.

Ποτέ δεν ξέρεις πως θα αντιδράσει ένα παιδί σε ένα νέο ερέθισμα. Μπορεί να πιστεύεις ότι θα του αρέσει πολύ η θάλασσα αλλά να σε διαψευσεί (τουλάχιστον στην πρώτη επαφή). Μπορεί να είσαι σίγουρος ότι θα λατρέψει τις κούνιες, αλλά μόλις τις δει να βάλει τα κλάματα. Αυτό το βιβλίο δείχνει πως μπορούμε (και πρέπει) να αποδεχτούμε τους φόβους των άλλων και πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε να περάσουν καλά. Η αποδοχή και η φιλία είναι τα κύρια σημεία του βιβλίου, με την υπέροχη εικονογράφηση να μας δίνει μία γεύση από Νέα Υόρκη.

Συγγραφέας / Εικονογράφος: Mike Curato

Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Προτεινόμενες ηλικίες: 3-6

 

Για πες, εσύ πόσα βιβλία παίρνεις μαζί σου το καλοκαίρι;