Πριν λίγες μέρες έφτασε σπίτι μας ένας ιππότης. Ο Νέντ! Ο ιππότης αυτός ήταν διαφορετικός από τους άλλους. Ήταν λίγο κοντούλης, καθότι μικρός, και πάντα πρόθυμος να πει ΝΑΙ και να ευχαριστήσει όποιον του ζητούσε να κάνει κάτι. Ο Νεντ ζούσε σε ένα κάστρο. Ένα υπέροχο, μεγάλο και χρωματιστό κάστρο! Ξέρετε τι γίνεται όταν έρχονται σπίτι μας βιβλία με μεγάλα κάστρα και ιππότες που μας εμπνέουν; Κατασκευές! Αυτό γίνεται! Αυτό έγινε και αυτή τη φορά, με αφορμή ένα ακόμα υπέροχο βιβλίο των εκδόσεων Μικρή Σελήνη. Όπως είχε γίνει και το βιβλίο Αχ!Φαντάσματα άλλωστε. Δείτε παρακάτω πως μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας DIY κάστρο από χαρτόνι και να συζητήσετε με αφορμή αυτό το βιβλίο Ο ιππότης που είπε ΟΧΙ της Lucy Rowland.


DIY cardboard castle

Την Lucy Rowland την αγαπήσαμε από το βιβλίο ο Γάτος των Χριστουγέννων που σας παρουσίασα εδώ. Στο βιβλίο "Ο ιππότης που είπε ΟΧΙ" καταφέρνει για ακόμα μία φορά, μέσα από τον έμμετρο στίχο να μας συγκινήσει, να μας προβληματίσει αλλά και να μας κάνει να ζητωκραυγάσουμε! Το βιβλίο καταπιάνεται με το συναίσθημα του θυμού αλλά και τη μοναξιά. Αν και το διαβάσαμε μετά τη λήξη της καραντίνας, εγώ έκανα πολλές συνδέσεις με αυτό που έζησαν τα παιδιά μας κατά τη διάρκειά της. Ο Νεντ, είναι ένα γλυκός ιππότης που δεν φέρνει ποτέ αντίρρηση όταν οι γονείς του ή ο περίγυρός του, του ζητάνε μία βοήθεια. Όμως είναι μόνος του. Σε ολόκληρο το βιβλίο ο Νεντ έχει γύρω του ενήλικες και καθόλου συνομήλικους (εδώ αρχίζουν οι πρώτες συνδέσεις με την καραντίνα). Και έτσι ο Νεντ θυμώνει και αρχίζει να λέει ΟΧΙ.

 

Μέχρι που τον επισκέφτεται μία κόκκινη δράκαινα. Ο Νεντ δεν την φοβάται γιατί αναγνωρίζει στο λυπημένο βλέμμα της, την ίδια μοναξιά που νιώθει και ο ίδιος. Και έτσι αποκτά μία νέα φίλη! Τον αγαπήσαμε τον Νεντ και ακόμα περισσότερο αγαπήσαμε την δράκαινά του! Αφού το διαβάσαμε αποφασίσαμε να φτιάξουμε το δικό μας κάστρο του Νεντ. Φυσικά έχει γίνει και αίτημα για μία κόκκινη δράκαινα αλλά επειδή το μικρό αφεντικό την θέλει πλεκτή, θα μου πάρει λίγο χρόνο μέχρι να την πλέξω.

Πήγαμε λοιπόν στη σακούλα με τα υλικά μας (δλδ τα ρολά από τα χαρτιά υγείας και τα χαρτόνια) και φτιάξαμε το DIY κάστρο από χαρτόνι.

DIY κάστρο από χαρτόνι

ΥΛΙΚΑ

Picture11
Χαρτόνι από χαρτόκουτο

6 ρολά από χαρτί υγείας

Μικρά κομμάτια τσόχας σε διάφορα χρώματα

Χαρτοταινία

Θερμόκολλα και πιστόλι θερμόκολλας (θα χρειαστείτε αρκετά στικς)

Κοπίδι

Ψαλίδι

Χαρτί φωτοτυπικού

Τέμπερες και πινέλα

Σπάγκο ή νήμα

DIY κάστρο από χαρτόνι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Από το χαρτόκουτο κόβετε 4 ορθογώνια κομμάτια 25x12cm.

Κάθε 4cm κατά μήκος, κάνετε εγκοπές (πολεμίστρες) φάρδους 1cm και ύψους 2cm.

Στο ένα από τα 4 κομμάτια δημιουργείτε μία ημικυκλική πόρτα (μπορείτε να την σχεδιάσετε με ένα πιατάκι) και την κόβετε με το κοπίδι.

Picture9

Picture8

Ενώνετε τα 4 κομμάτια με χαρτοταινία σχηματίζοντας ένα τετράγωνο.

Picture10

Προσθέτετε θερμόκολλα στις ενώσεις του τετραγώνου για περισσότερη ευστάθεια.

Picture7

Μετά, στα 4 από τα 6 ρολά υγείας, κάνετε εγκοπές με το κοπίδι ως εξής: Κάνετε μία εγκοπή 6cm και μία ακόμα σε γωνία 45μοιρών από την πρώτη, πάλι σε μήκος 6cm. Κάθε ένα από αυτά τα 4 ρολά τα σφηνώνετε κατόπιν στις γωνίες του τετραγώνου. Κολλάτε με θερμόκολλα.

Picture5

Picture4

Picture3

Στα άλλα δύο ρολά σχηματίζετε πολεμίστρες με το ψαλίδι και το κοπίδι σας. Κατόπιν κάνετε δύο αντιδιαμετρικές εγκοπές σε βάθος 4cm και σφηνώνετε τα ρολά στην κεντρική πολεμίστρα των δύο πλευρών του κάστρου. Κολλάτε με θερμόκολλα.

Picture2

Κολλάτε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτονιού στον πάτο του τετραγώνου με θερμόκολλα. Εμείς μετά το κόψαμε με καμπύλες για να δίνει την αίσθηση του λιβαδιού. 

diy kastro apo hartoni 1

DIY κάστρο από χαρτόνι

Με ένα πιάτο ζωγραφίζετε 4 κύκλους σε φωτοτυπικό χαρτί και τους κόβετε. Κάνετε μία εγκοπή σε μήκος μίας ακτίνας και τυλίγετε το χαρτί σε σχήμα κώνου. Το κολλάτε με θερμόκολλά και κάθε ένα από τους κώνους τον κολλάτε πάνω στα 4 γωνιακά ρολά από χαρτιά υγείας.

Ήρθε η ώρα της διακόσμησης! Αυτό είναι το σημείο που μπορούν να συμμετέχουν περισσότερο τα μικρά παιδιά. Εμείς ζωγραφίσαμε με πράσινο το λιβάδι εξωτερικά, με καφέ τους εσωτερικούς τοίχους και το πάτωμα του κάστρου, ροζ τους εξωτερικούς τοίχους, πορτοκαλί τα πυργάκια και μπλε τις σκεπές τους.

Picture1

Αφού στέγνωσε πολύ καλά, κόψαμε από πολύχρωμη τσόχα τριγωνάκια περίπου 3,5cm και τα κολλήσαμε σε νήμα για να φτιάξουμε τα σημαιάκια μας. Τις δύο άκρες του νήματος τις κολλήσαμε διαγώνια στους πυργίσκους του κάστρου.

DIY cardboard castle

Για τσαχπινιά κόψαμε και λίγα πράσινα φυλλαράκια που τα κολλήσαμε στον μπροστινό τοίχο του κάστρου.

Επίσης φτιάξαμε και 4 μικρές κόκκινες σημαίες με τσόχα και τις κολλήσαμε στις σκεπές των γωνιακών πυργίσκων.

Τέλος, με μία βελόνα τρυπήσαμε δύο σημεία στην πόρτα και περάσαμε νήμα για να πέφτει η μπροστινή πόρτα του κάστρου. Επειδή δεν στέκεται ανοικτή χωρίς βοήθεια, κόλλησα λίγο velcro στο εξωτερικό άκρο της πόρτας και στο λιβάδι και έτσι "κολλάει" και μένει ανοικτή.

DIY cardboard castle 1

diy kastro apo hartoni 1

DIY κάστρο από χαρτόνι

Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας DIY κάστρο από χαρτόνι και να το διακοσμήσετε όπως θέλετε. Η μικρή κυρία του σπιτιού βάζει μέσα τα playmobil της και ποτέ μα ποτέ δεν αφήνει τον Νεντ χωρίς παρέα. Μακάρι να μην χρειαστεί να το ξαναζήσουμε και εμείς το δικό μας "κάστρο" με μία νέα καραντίνα!

DIY cardboard castle 4

diy kastro apo hartoni 4